انسانها ممکن است بتوانند نیت واقعی خود را پشت سخنانشان مخفی کنند، اما حرکات و رفتار آنان به ضمیر ناخودآگاهشان وابسته است که میتوان آن را ترجمه کرد.
ترجمه تصاویر دیدارهای حسن روحانی و محمدجواد ظریف در سازمان ملل.
اولاند دستش را به سوی روحانی دراز میکند، اما روحانی خویشتندارانه به پایین و به زمین نگاه میکند.
اولاند، که دستش از بدنش فاصله گرفته و دست حسن روحانی را میفشارد. دست دیگر اولاند به نشانه احترام به بدنش چسبیده است. گرایش سر اولاند به سوی روحانی، هرچند با زاویه اندک، نشان از تمایل او برای نزدیک شدن به روحانی دارد.
هانس فیشر، رییس جمهور اتریش، نه تنها زاویه بدنش به سوی حسن روحانی است، بلکه دستان خود را هم گشوده است. اما روحانی درحالی که با دقت به همتایش نگاه میکند، دستها را روی هم گذاشته و هیچ علامت ارتباط غیر کلامی از او دیده نمیشود. نکته مثبت روحانی در این تصویر، دقت او است.
متخصصان Neuro-Linguistic Programming) NLP) انسانها را به سه دسته تقسیم میکنند. به گفته آنها، افرادی که به هنگام ارتباط با طرف مقابل مستقیما به چشمان نگاه میکنند، افراد معقولی هستند. دسته دیگر در میانه صحبت با دیگران به بالا نگاه میکنند و به دنبال ایده هستند. گروه سوم به هنگام صحبت به پایین سمت چپ نگاه میکنند، که انسانهای احساسی هستند. بر این اساس روحانی را میتوان متعلق به گروه نخست دانست.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون، مسئول روابط بینالملل اتحادیه اروپا، هر دو در حال خنده هستند. متخصصان ارتباطات غیر کلامی به حالت دستان جواد ظریف “سیم خاردار ناتو” میگویند. علیرغم اینکه هر دو طرف زاویه نشستنشان با هم فاصله دارد، اما پاهایشان نزدیک به هم است. خانم اشتون پاها را روی هم انداخته اما نه به طرف مخالف که این نشان از تمایل محتاطانه دارد.
یک یک بازاریاب و فروشنده حرفهای، باید در درک زبان بدن و رفتار مشتری تبحر داشته باشد؛ چرا که به نظر متخصصان تاثیر مهارتهای غیرکلامی (زبان بدن) پنج برابر بیشتر از مهارتهای کلامی است.
تشخیص درست زبان بدن مشتری
یکی از اشتباههایی که ممکن است در تفسیر زبان بدن انجام دهید، این است که یک حرکت یا اشاره غیرکلامی را بخواهید تعمیم دهید و فقط همان ملاک ارزیابی شما از مشتری قرار گیرد.
همان گونه که زبان نوشتاری و ادبیات دارای واژه، جمله و قانون نقطه گذاری است، زبان بدن نیز از این قانون مستثنی نیست و قوانین خاص خود را دارد.
به طور کلی هر حالت از زبان بدن میتواند دارای چندین معنا و مفهوم باشد؛ مانند یک واژه که وقتی درون جمله و در کنار سایر واژهها قرار میگیرد، میتوان معنای آن را درک کرد. در واقع یک جمله کامل، دارای معانی و احساسات است و از آن میتوان منظور طرف مقابل را فهمید؛ ولی اگر فقط یک واژه یا یک کلمه به کار رود، نمیتوان به درستی منظور را متوجه شد.